Doorstuderen & specialiseren
Heb je de basisopleiding en de vervolgopleiding gevolgd, dan heb je het hele 1e leerjaar fijnschilderen afgerond.
Na het 1e leerjaar kun je verder studeren naar het 2e leerjaar. Je kunt ook de opleiding tekenen gaan volgen.
Tekenen en schilderen
Beide kan ook. Je kunt deze twee opleidingen tegelijk volgen; tekenen en het 2e leerjaar, tekenen en het 3e leerjaar, of tekenen en een specialisatie. Je krijgt dan natuurlijk korting op de opleiding tekenen.
2e Leerjaar compositiejaar
Het tweede lesjaar is een verdieping van de opgedane kennis uit het eerste jaar. De onderwerpen zijn groter van formaat en wat ingewikkelder van structuur en compositie. Het accent wordt dit jaar vooral gelegd op licht, schaduw, toonwaarden, contrasten, perspectief, kleurenleer, compositie en stofuitdrukking, zoals; hout, metaal, steen, textiel en vacht. Verder komt aan bod grisaille, optische kleurmenging en leren schilderen met mediums en glaceringen.
De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend, ook worden werken van een aantal hedendaagse realisten en fijnschilders als thema gebruikt. Een trompe-l’oeil schilderij en een schilderij uitgevoerd in clair-obscur is daar een onderdeel van.
Aan de hand van de vele rekwisieten van de academie leert de cursist zelf stilleven composities samen te stellen en belichten o.a. door gebruik te maken van een black-box.
3e Leerjaar themajaar
In het derde lesjaar komen de grote thema’s aan bod; o.a. wolken, landschap, golven, zeegezichten, portret en eitempera. Er wordt ook een les gewijd aan pigmenten, schildermaterialen, dragers, chemicaliën en vernissen. Er wordt dit jaar geschilderd op linnen doek, dat om een ‘lossere’ toets vraagt.
In het theoretische gedeelte komen met name het atmosferisch perspectief, planning en opbouw van een groot schilderij aan bod. Het landschapschilderen door waarneming in de natuur is op zich erg boeiend om te doen maar ook vooral erg leerzaam. In de zomermaanden zijn een paar zaterdagen ingepland om op locatie buiten te schilderen.