Mijn academie

Open Atelierdagen

Elk jaar plannen we een aantal ‘Open Atelierdagen’. Dit zijn schilderdagen waarbij je van harte welkom bent van 10.00 tot 15.00 uur. Tijdens de Open Atelierdagen kun je onafgemaakte schilderijen voltooien of verder schilderen aan je huidige werk.

Er wordt door de aanwezige docent geen les gegeven uit het lesprogramma maar je kunt advies en aanwijzingen vragen zodat je met je werk verder kunt.
Maximale deelname in een groep is 20 personen.

In de maandelijkse nieuwsbrief vind je de startdata’s als er weer Open Atelierdagen zijn gepland.

Praktijkdagen online cursisten

Speciaal voor de online cursisten organiseren we praktijkdagen in Deventer. Je kunt tijdens deze dagen feedback vragen aan docenten en je mede cursisten ontmoeten. Je mag schilderijen waar je mee bezig bent afmaken of werken die al klaar zijn meenemen om te laten zien. Uiteraard kun je tijdens de praktijkdag ook nieuw werk opzetten. Kortom een hele dag klassikaal schilderen onder begeleiding van een docent.

In de maandelijkse nieuwsbrief vind je de startdata’s als er weer Praktijkdagen zijn gepland.

Vakanties

Tijdens de schoolvakanties zijn we doorgaans m.u.v. de zomervakantie twee weken gesloten. Het kan zijn dat je met je docent andere vakantieperiodes afspreekt dan de hieronder genoemde vakanties.

Meivakantie

Zomervakantie

Herfstvakantie

Kerstvakantie

Voorjaarsvakantie 

Meivakantie 

Zomervakantie 

 

29 april

26 juni

21 oktober 

24 december

10 februari

27 april

13 juli 

7 mei 2023 

17 september 2023

29 oktober 2023 

7 januari 2024

25 februari 2024

5 mei 2024

1 september 2024

Specialisaties

Er zijn diverse specialisaties waar je je voor kunt opgeven. Het betreft de onderstaande specialisaties waaruit je kunt kiezen. Sommige van deze specialisaties lopen het cursusjaar door maar enkele zijn wat korter. De specialisaties lopen niet altijd synchroon met de driejarige opleiding, sommige beginnen later andere wat eerder.

 

  • Model tekenen & schilderen
  • Stilleven & Compositie 
  • Hyperrealisme
  • Magisch realisme
  • Landschapschilderen
  • Dieren & Wildlife
  • 17e -eeuwse technieken
  • Impressionisme
  • Portret tekenen en schilderen
  • Klassieke atelier
  • Orientatie jaar

In de maandelijkse nieuwsbrief vind je de startdata’s als er weer een specialisatie is gepland.

Facultatieve activiteiten

Art Partout organiseert met regelmaat activiteiten die nog meer verdieping kunnen bieden aan uw fijnschilder- of tekenopleiding.

In de maandelijkse nieuwsbrief vind je de startdata’s als er weer een activiteit is gepland.

Model tekenen & schilderen

Naast portretschilderen geven we in het nieuwe seizoen ook lessen in modeltekenen en schilderen. Het modeltekenen en schilderen verschilt van portret doordat het gehele menselijk lichaam in vele poses moet worden weergegeven. Hierbij zijn anatomie en perspectief in de vorm van ‘verkortingen’ een uitdaging. De eerste lessen zullen bestaan uit korte poses naar levend model. In vijf minuten leert de cursist om vooral goed te kijken naar de hoofdvormen. Na deze oefeningen volgt het opzetten in verf. De docenten die deze lessen geven, hebben ruime ervaring in het schilderen van modelschilderen. Je kunt je opgeven voor deze specialisatie cursus na de afronding van het derde jaar Realistisch Fijnschilderen. We organiseren ook demonstraties waarvoor je je kunt opgeven zodat je vooraf een goede indruk krijgt van wat je kunt verwachten.

Stilleven & compositie

In deze specialisatie ga je je verder verdiepen in complexere stillevens. Naast composities, krijgen ook het beeldverhaal, dynamiek en uitstraling veel aandachtJe leert kijken naar de mogelijkheden om het stilleven sterker in beeld te brengen door weglatingen, toevoegingen en contrast te verhogen of minderen. Je maakt o.a. eigen composities en schildert niet uitsluitend van foto’s maar ook naar waarneming.

Hyperrealisme

Een schilderthema dat in de jaren ’60 ontstond als antwoord op de expressionisme, kubisme en abstracties. Een belangrijke vorm binnen het hyperrealisme is het exact naschilderen van een onderwerp als vastlegging van een moment in het dagelijks leven. Een specialisatie voor de echte fijnschilder dus! 

Magisch realisme

Een magisch realistisch schilderij vraagt een zodanige weergave zodat de ‘illusie’ een werkelijkheid zou kunnen zijn. Een geloofwaardige andere werkelijkheid waarvan je kunt zeggen; ‘… het zou zo maar kunnen”. Onderdeel van de lessen is het ontwikkelen van creativiteit. Deze specialisatie is dan ook heel geschikt voor de creatieve denker.

Landschapschilderen

De specialisatie landschapschilderen geeft je zowel klassieke als moderne middelen om landschappen te schilderen. Naast het opzetten van een landschap wordt ook aandacht geschonken aan de ontwikkeling van jouw persoonlijke stijl. Het schilderen in de vrije natuur maakt onderdeel uit van deze specialisatie.

Dieren & Wildlife

Je maakt kennis met nieuwe technieken en penseelgebruik dat specifiek van belang is voor het schilderen van vachten en veren. Deze specialisatie geeft veel vaardigheden om dierportretten en dieren in hun eigen habitat te schilderen.

17e-eeuwse technieken

Moderner dan je denkt. Je gebruikt 17e-eeuwse terminologie en opbouwmethoden waarmee je een traditioneel schilderij kunt schilderen of waarmee je uiteindelijk een fris modern schilderij kunt maken. Je leert o.a. gedetailleerde onderschilderingen maken met aardkleuren op een gekleurde drager (imprimatura), eerste hogingen naar licht (doodverven), transparant schilderen d.m.v.  glaceringen en halfdekkende kleurhogingen (velatura). Verzachting door verdassen en wassen (sfumato) en dramatisch licht donker contrast aanbrengen (chiaroscuro).

Impressionisme

Het impressionisme ontstond na de ‘uitvinding’ van verf in de tube in het tweede deel 19e_eeuw. Het was een totaal nieuwe benadering dat men buiten kon schilderen. Niet langer waren de technieken in het atelier bepalend maar het lichtspel buiten werd het leidende element. De benadering werd het weergeven van een impressie van de werkelijkheid. Licht, kleur en sfeer werden belangrijker gevonden dan de traditionele regels van het schilderen. Door de veranderende omstandigheden moest ook in andere tempo geschilderd worden waarmee de impressionisme ontsond. Het is uitdagend om hiermee aan de slag te gaan.

Masterclass

De masterclass is bedoeld voor mensen die de driejarige opleiding hebben afgerond en daarna met regelmaat onder begeleiding van een docent vrij willen blijven schilderen. Iedereen werkt aan zijn of haar eigen schilderij in olieverf, acryl of ei tempera. Er is geen vast instapmoment, je bepaalt zelf hoeveel uren je aanwezig wilt zijn. We werken met een knipkaart, dat wil zeggen dat je betaalt voor de uren waarop je aanwezig bent. De Masterclass wordt wekelijks gegeven op donderdag van 10.00 uur tot 15.00 uur 

Oriëntatiejaar

Weet je nog niet waarin jij je wilt specialiseren, dan kun je een oriëntatiejaar volgen. Dit lesjaar is voor mensen die de driejarige opleiding hebben afgerond en nog niet precies weten welke vervolgrichting ze willen kiezen. In dit jaar komen diverse items uit de specialisaties aan bod.

Nieuwe richting binnen Art Partout; het ‘Klassiek Atelier’

Het fijnschilderen voert bij Art Partout de boventoon. Maar we merken dat er mensen zijn die naast het fijnschilderen of specialisaties ook een stap verder willen, meer in de richting van de klassieke academies van weleer.

Op initiatief van twee docenten; Bryan Rietman en Chertien Goos, beide academisch geschoold aan de Gerrit Rietveld academie en de Klassieke Academie in Groningen, is een programma samengesteld dat we het Klassiek Atelier noemen. Je kunt aan deze bijzonder leerzame modules deelnemen nadat je het eerste en het tweede jaar van de opleiding Realistisch Fijnschilderen hebt afgerond of nog met het tweede jaar bezig bent. Naast doeken of panelen heb je voor deze modules geen extra materialen nodig.

Het Klassiek Atelier bestaat uit 6 modules. Je kunt je afzonderlijk inschrijven voor één of meerdere modules. Minimale deelname per module is 5 personen. Maximale grootte van een groep is 10 personen. Indien je je inschrijft voor alle zes modules, is een korting van 15% van toepassing.

Module 1. Kleur

In deze module staat kleur centraal. We verdiepen ons besef van de werking van kleur en van de werking van kleuren onderling. Aan bod komen; de kleurencirkel, kleuren mengen, licht en kleur (chroma, verzadiging en toon) en neutraliseren van kleuren. Daarnaast bestuderen we de rol van kleur in composities; kleurevenwicht, verschillende soorten kleurcontrasten toepassen in een schilderij.
Module bestaat uit zes lessen van 4 uur (9.30-13.30 uur om de 14 dagen)

Module 2. Portretschilderen

In deze module schilderen we naar live model, waarbij we steeds 3 sessies aan één pose besteden. We behandelen vorm en gelijkenis, waarbij verschillende meetmethoden om tot gelijkenis te komen, aan bod komen. Daarnaast is er speciale aandacht voor de invloed van licht op de kleuren van de huid (chroma, toon en verzadiging van kleur) en het bepalen van de focus in het schilderij.
Module bestaat uit zes lessen van 4 uur (9.30-13.30 uur om de 14 dagen) 

Module 3. Daily Paintings

In de traditie van Julian Merrow Smith, Duane Kaiser en vele andere kunstenaars, maken we iedere bijeenkomst een ‘daily painting’; een alla prima geschilderd klein stilleven waarop meestal voorwerpen uit je directe leefomgeving afgebeeld zijn. In de module is er aandacht voor de alla prima werkwijze, vanuit een onderschildering naar de directe waarneming, compositie, en de factoren die de zeggingskracht van een schilderij helpen vergroten.
Module bestaat uit zes lessen van 4 uur (9.30-13.30 uur om de 14 dagen) 

Module 4. Alla prima schilderen

Vanuit abstractie tot een figuratieve compositie komen met een beperkt kleurenpalet. In één sessie een schilderij opzetten en afronden! In deze module wordt gewerkt naar waarneming en proberen we deze te vatten op het platte vlak. In de lessen zal vooral het ‘leren kijken’ centraal staan omdat het de basis is voor het snel kunnen vangen van een vorm.
Module bestaat uit zes lessen van 4 uur (9.30-13.30 uur om de 14 dagen) 

Module 5. Modeltekenen

Vanuit primaire geometrische vormen tot een anatomisch correctie weergave komen. In deze module werken we naar waarneming vanuit verschillende invalshoeken m.b.t. het beoordelen van verhoudingen. Het doel van deze module is om de cursist inzicht te geven over hoe tot een menselijke vorm te komen. 
Module bestaat uit zes lessen van 4 uur (9.30-13.30 uur om de 14 dagen) 

Module 6. Artistieke vorming, expressie en handschrift

Wie ben jij als kunstenaar? En hoe wil jij je persoonlijk ontwikkelen? In deze module gaan we in op hetgeen de cursist buiten techniek om wil overbrengen met zijn tekeningen, schilderijen of pastels. Tijdens deze lessen word je persoonlijk begeleid binnen een groep om je als kunstenaar te ontwikkelen. Ook gaan we tijdens deze lessen in op de verschillende toepassingen van diverse materialen om zo tot een eigen beeldtaal te komen. In deze lessen zullen we ook werken met een beeldfamilie.
Module bestaat uit zes lessen van 4 uur (9.30-13.30 uur om de 14 dagen) 

Nieuwsbrief

Via deze button kun je onze nieuwsbrieven nalezen.

Geen nieuwsbrief via de mail ontvangen?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je geen nieuwsbrief hebt ontvangen. De meest voorkomende zijn:

1. De mail is in de SPAM map terecht gekomen -> Verplaats dan het mailbericht naar jouw inbox.
2. De mail is in de ONGEWENSTE RECLAME map terecht gekomen -> Verplaats dan het mailbericht naar jouw inbox.
3. Wij hebben een verkeerd e-mail adres van je -> Controleer eerst 1 en 2, stuur ons dan een mail.