Doorstuderen tot specialist

Art Partout biedt verschillende mogelijkheden om door te studeren. De complete opleiding realistisch schilderen duurt drie jaar. Hierin komen alle aspecten van het realistisch schilderen aan bod. Je leert schilderen met verschillende materialen en krijgt daarmee een volledige bagage om je te ontwikkelen tot zelfstandig kunstschilder.

Tekenen
Naast de opleiding schilderen kun je ook de 3-jarige opleiding tekenen volgen. Ook hier geldt, dat je na elk jaar kunt besluiten om te stoppen of om door te gaan.

Opleiding realistisch schilderen
– Basisopleiding & Vervolgopleiding
– 2e Leerjaar – compositiejaar
– 3e Leerjaar – themajaar

Specialiseren
Heb je de smaak te pakken, dan kun je ná het 3e leerjaar doorstuderen in één van de specialisaties;

– Portret & Model
– Landschappen
– Dieren & Wildlife
– Stilleven & Compositie
– Hyperrealisme
– Magisch realisme
– 17e Eeuwse technieken
– Impressionisme

3-Jarige opleiding realistisch schilderen

1e Leerjaar
Basisopleiding
Iedereen begint met de basisopleiding fijnschilderen. Aansluitend kun je de vervolg opleiding volgen.

Vervolgopleiding
Na de vervolg opleiding fijnschilderen kun je doorstromen naar het 2e leerjaar. 

Switchen
Volg je de klassikale opleiding maar wil je toch de online opleiding doen, dan kun je eenvoudig switchen. Andersom kan natuurlijk ook.

 

Tekenen
Voor onze opleiding is het niet noodzakelijk om goed te kunnen tekenen. Overteken technieken en schetsen kunnen je verder helpen. Voor diegene die graag een gedegen opleiding tekenen willen volgen bieden wij een 3 jarige opleiding waarin alle facetten aan bod komen.

2e Leerjaar
Het tweede lesjaar is een verdieping van de opgedane kennis uit het eerste jaar. De onderwerpen zijn groter van formaat en wat ingewikkelder van structuur en compositie. Het accent wordt dit jaar vooral gelegd op licht, schaduw, toonwaarden, contrasten, stofuitdrukking (Waaronder; hout, metaal, steen, textiel en vacht.), perspectief, kleurenleer en compositie. Verder komt aan bod grisaille, optische kleurmenging en leren schilderen met mediums en glaceringen.

De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend, ook worden werken van een aantal hedendaagse realisten en fijnschilders als thema gebruikt. Een tromp l’ ouil schilderij en een schilderij uitgevoerd in clair-obscur is daar een onderdeel van.

Composities maken
Aan de hand van de vele rekwisieten van de academie leert de cursist zelf stilleven composities samen te stellen en belichten o.a. door gebruik te maken van een black-box.

3e Leerjaar
In het derde lesjaar komen de grote thema’s aan bod; o.a. wolken, landschap, golven, zeegezichten, portret en eitempera. Er wordt ook een les gewijd aan pigmenten, schildermaterialen, dragers, chemicaliën en vernissen. Er wordt dit jaar geschilderd op linnen doek, dat om een ‘lossere’ toets vraagt.

In het theoretische gedeelte komen met name het atmosferisch perspectief, planning en opbouw van een groot schilderij aan bod. Het landschapschilderen door waarneming in de natuur is op zich erg boeiend om te doen maar ook vooral erg leerzaam. In de zomermaanden zijn een paar zaterdagen ingepland om op locatie buiten te schilderen.

Specialisaties

Oriëntatiejaar
Het oriëntatiejaar is bedoeld voor mensen die de driejarige opleiding hebben afgerond en nog niet weten waarin ze zich verder willen specialiseren. In dit jaar komen diverse items uit de specialisaties aan bod. Er wordt hoofdzakelijk geschilderd met eigen onderwerpen. Er is volledige lesondersteuning van een docent. Het oriëntatiejaar is een hele dag per maand op een vrijdag of zaterdag.

 

Masterclass
De masterclass is bedoeld voor mensen die de driejarige opleiding hebben afgerond en daarna met regelmaat onder begeleiding van een docent vrij willen blijven schilderen. Iedereen werkt aan zijn of haar eigen schilderij in olieverf, acryl of tempera.

Portret & Model
Een gelijkend portret met de juiste uitdrukking vraagt veel studie en ervaring, de basis hiervoor wordt in deze specialisatie gelegd. Uiteraard is er veel aandacht voor het toepassen van huidtinten in warme en koele variaties. 
Het model schilderen draait hoofdzakelijk om verhoudingen en poses. 

 

Landschapschilderen
De specialisatie landschapschilderen geeft u veel klassieke en moderne middelen om landschappen te schilderen. Naast het opzetten van een landschap wordt ook aandacht geschonken aan de ontwikkeling van uw persoonlijke stijl.

 

Dieren & Wildlife
U maakt kennis met nieuwe technieken en penseelgebruik die specifiek van belang zijn voor het schilderen van vachten en veren. Deze specialisatie biedt u veel vaardigheden om dierportretten te schilderen.

 

Stilleven
In deze specialisatie leer je alle aspecten van het stilleven ‘natura morta’ schilderen. Inclusief alles over composities, beeldverhaal, dynamiek en uitstralingJe leert kijken naar de mogelijkheden om het stilleven sterker in beeld te brengen door weglatingen, toevoegingen, contrast verhogen of minderen. 

Hyperrealisme
Een schilderthema dat in de jaren ’60 ontstond als antwoord op de expressionisme, kubisme en abstracties. Een belangrijke vorm binnen het hyperrealisme is het exact naschilderen van een foto als vastlegging van een moment in het dagelijks leven. 
Megarealisme is een vorm waarbij onderwerpen sterk uitvergroot tot in detail worden nageschilderd. Een specialisatie voor de echte fijnschilder dus!

 

 

Magischrealisme
Een magisch realistisch schilderij vraagt een zodanige weergave zodat de ‘illusie’ een werkelijkheid zou kunnen zijn. Een geloofwaardige andere werkelijkheid waarvan je kunt zeggen; ‘ ….. het zou zo maar kunnen”.
Onderdeel in de lessen is het ontwikkelen van creativiteit. Deze specialisatie is dan ook heel geschikt voor de creatieve denker!

 

 

17e Eeuwse technieken
Moderner dan je denkt. Je gebruikt 17e eeuwse termologie en opbouwmethoden waarmee een je traditioneel schilderij kunt schilderen of waarmee je uiteindelijk een fris modern schilderij kunt schilderen. Je leert o.a. gedetailleerde onderschildering met aardkleuren op een gekleurde drager (imprimatura), eerste hogingen naar licht (doodverven), transparant schilderen d.m.v.  glaceringen en halfdekkende kleur hogingen (velatura). Verzachting door verdassen en wassen (sfumato) en dramatisch licht donker (chiaroscuro).

 

 

Impressionisme
Het impressionisme ontstond na de ‘uitvinding’ van de tube. Tweede deel 19e eeuw. Het was een totaal nieuwe benadering van het schilderen. Niet de technieken in het atelier maar het lichtspel buiten was het leidende element. De benadering werd het weergeven van een impressie van de werkelijkheid. Licht, kleur en sfeer werden belangrijker gevonden dan de traditionele regels van het schilderen.
Er ontstond ook een vrijere toets. Het is uitdagend om hiermee aan de slag te gaan.