Tips & weetjes

Met wekelijks een tip of een opmerkzaamheid

Olieverf verdunnen voor de eerste laag van je schilderij doe je met terpentijn. Niet met terpentine. Terpentine is een schoonmaak middel. Het ontvet en lost de bindmiddelen op in olieverf. Dat zorgt ervoor dat je kleurpigmenten los komen en dat wil je niet. Misschien nog belangrijker, de bindmiddelen in je olieverf zorgen voor grip op je onderlaag. Wanneer je olieverf verdund met terpentine verlies je die binding. Terpentijn behoud de bindingen tussen de kleurpigmenten.

Tijdens het schilderen hoef je de penselen niet helemaal schoon te maken voordat je een nieuwe kleur gebruikt. Goed afvegen aan een doekje en je kunt weer door. De kleine kleur smet die dat geeft is ook veel natuurlijker, dan een heldere ‘schone’ kleur.

Wanneer je klaar bent en je penselen wilt reinigen, veeg je eerst de verf af aan een doekje. Doop de haren, dan eerst in terpentine. Dat zorgt ervoor, dat de bindmiddelen oplossen. Meteen daarna meerdere keren wassen met zeep en spoelen met lauw water.

Geef de nog natte penselen hun vorm en scherpte of punt en laat ze zo drogen.

Een veelkleurig schilderij kreeg een vernis laag. Maar het bleek te dik opgebracht met kruipers tot gevolg. Normaal geen probleem, want dan verwijder je de vernislaag weer voorzichtig. En doet het overnieuw maar dan meer beheerst. Na het verwijderen van de vernislaag bleek het kleurrijke schilderij voor het grootste deel verdwenen. Met doorvragen bleek de cursist in alle lagen en bij elke bewerking terpentine te hebben gebruikt. Daar lag het probleem. Want alle mooie kleurpigmenten lagen als het waren los in de lagen. Er was geen binding meer. Het is uiteindelijk weer goedgekomen. Door het schilderij weer te schilderen. En! Het is nog mooier geworden.

Wanneer je met vluchtige stoffen werkt zoals terpentine en terpentijn, wees alert. Te lang werken in een kleine ruimte met vluchtige stoffen kan je hersenen aantasten. De bekende schilders ziekte. Houd altijd een dop op je flesje of busje en ventileer.

Ook geurloze terpentine is net zo schadelijk. Je ruikt het alleen minder.

Anders Leonard Zorn (1860 – 1920) was een Zweedse schilder, etser en beeldhouwer. Hij werkte in een realistische stijl, vaak met sterke invloeden vanuit het impressionisme. Een groot aantal schilderijen van Zorn werden met het beperkte ‘Zorn’ palet geschilderd.

Te gebruiken kleuren;
– Titaanwit
– Gele oker
– Vermiljoen
– Ivoorzwart
– soms ook Kobaltblauw

Met dit kleurpalet kun je een kleurimpressie geven waardoor het lijkt of je veel meer kleur gebruikt, dan slechts deze beperkte lijst.