Veel gestelde vragen & antwoorden

Over Art Partout & Fijnschilderen

Art Partout, opgericht in 2000, biedt een gedegen opleiding aan iedereen die goed wil leren schilderen. De ambachtelijke schilderkunst, volgens de traditie van de oude meesters met alle mogelijkheden van nu, vormt de basis voor de opleiding fijnschilderen. Door het didactische programma en de intensieve begeleiding van goed opgeleide docenten, komen onze cursisten al snel tot goede resultaten. Het concept en onze aanpak maakt Art Partout uniek; kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel. Met ruim 900 cursisten en 32 docenten zijn wij inmiddels uitgegroeid tot de grootste academie van Nederland. Naast Deventer als hoofdvestiging heeft onze academie zes dependances.

Fijnschilderen is een verzamelnaam die zijn oorsprong heeft in de 16e eeuw. Hierbij hadden schilders als doel om zo natuurgetrouw mogelijk de werkelijkheid weer te geven. Om dat te bewerkstellingen, had men veel kennis nodig van stofuitdrukking, kleurgebruik en perspectief. Goede waarneming en zeer nauwkeurig werken was daarbij een belangrijke factor. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw is het realisme door moderne stromingen naar de achtergrond verdrongen. In de jaren tachtig is het realisme en het fijnschilderen in de schilderkunst in volle glorie teruggekeerd. Bij de meeste exposities en kunstbeurzen zijn de hedendaagse realisten goed vertegenwoordigd. De toeschouwer wil weer zien wat een schilderij voorstelt. Bekende hedendaagse Nederlandse fijnschilders zijn o.a.: Herman Tulp, Walter Elst, Rob Møhlmann, Jos van Riswick en Roman Reisinger.

Fijnschilderen komt voort uit de klassieke schilderkunst en wordt ook wel de moeder van de schilderkunst genoemd. De technieken die worden toegepast heb je ook bij veel andere disciplines nodig. Je geeft met fijnschilderen exact weer wat je ziet en je bouwt er een goede basis mee op om je in alle richtingen van de schilderkunst te ontwikkelen. In het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met de onontbeerlijke technieken, dus de ambachtelijke kant van de schilderkunst. De jaren erna zal het fijnschilderen als een rode draad door de opleiding lopen. In het derde jaar maak je ook kennis met andere stromingen binnen de schilderkunst.

Iedereen kan het leren, schilderen is een ambacht waar je geen uitgesproken talent voor hoeft te hebben. Er is geen vooropleiding nodig om deel te nemen aan de opleiding, wel moet je er natuurlijk tijd in steken.

Over de opleiding realistisch fijnschilderen

Voorop staat dat je tijdens de opleiding fijnschilderen goed leert schilderen. Door onze begeleiding en door het aanleren van de essentiële technieken, kom je al snel tot mooie resultaten. De onderwerpen zijn zo gekozen dat er iedere keer een nieuwe techniek wordt behandeld. Door duidelijke instructies van de docent of in de video’s, leer je hoe je een schilderij moet opzetten en hoe je vorm, body en detailleringen moet aanbrengen. Technieken als kleur mengen, verdassen, toonwaarden en glaceren worden uitgebreid behandeld. Daarbij beschik je over een uitgebreid lesboek met lesbeschrijvingen, illustraties en technische achtergronden. Ook materiaalkennis en verschillende penseelvoeringen komen hierin uitgebreid aan bod. In het tweede en derde jaar van de opleiding worden de onderwerpen complexer en groter van formaat.

De klassikale lessen worden gedurende 30 weken gegeven in lessen van 2,5 uur. Je kunt ook kiezen voor een maandopleiding waarbij je 10 maanden lang 1 dag in de maand les hebt. Daarbij komen nog de uren die je thuis aan je werk besteedt. Bij de online lessen bepaal jijzelf hoe lang je erover doet en dat is natuurlijk afhankelijk van jouw beschikbare tijd. De online modules duren tussen de 40 minuten en één uur. Als je wekelijks bijvoorbeeld acht uur aan schilderen besteedt, wat weinig is, dan kun je na ongeveer vier maanden de basisopleiding afronden. Daarna heb je nog eens vier maanden nodig voor het vervolg van het eerste jaar.

De opleiding fijnschilderen wordt op twee manieren aangeboden: online en klassikaal. Beide lesprogramma’s zijn qua onderwerpen identiek aan elkaar. De lesvideo’s van de online opleiding zijn ook beschikbaar voor de klassikale cursisten. Het lesboek geeft, naast de uitleg van de docent of in de video’s, extra ondersteuning en is tevens als naslagwerk te gebruiken.

Als je kiest voor de online opleiding, kun je je opgeven via het inschrijfformulier op onze website. Je ontvangt het lespakket via Post NL. Wanneer je kiest voor de klassikale opleiding dan nemen we contact met je op over de planning, locatie en het lesrooster. Voor de klassikale opleiding zijn twee instroomomenten: maart en september. Aan de online opleiding kun je op ieder gewenst moment beginnen.

Het is een driejarige opleiding. In het eerste jaar worden de meest relevante technieken behandeld. Het jaar is opgedeeld in twee delen: de basisopleiding en de vervolgopleiding. Dit geldt zowel voor de online als de klassikale versie. De online opleiding is niet aan tijd gebonden. Je kunt na de basisopleiding doorgaan naar het vervolgdeel waarna je het hele eerste jaar hebt afgerond. De klassikale versie kun je volgen in wekelijkse dagdelen van 2,5 uur of één hele dag in de maand.

De basisopleiding fijnschilderen is een verkorte versie van het eerste jaar en vormt het eerste gedeelte van het eerste jaar. Bij de klassikale dagopleiding zijn dat in totaal 18 lessen van 2,5 uur. Bij de maandopleiding zijn het 6 hele dagen. Voor de online opleiding bestaat het basisgedeelte uit 10 modules. Je kunt na de basisopleiding het tweede gedeelte van het eerste jaar volgen. Na het volgen van de twee gedeeltes heb je het eerste jaar afgerond. Het is ook mogelijk om het tweede gedeelte op een ander tijdstip te voltooien. In deze basisopleiding is een aantal belangrijke technieken van het eerste jaar opgenomen, je hebt hiermee voldoende bagage om zelfstandig een schilderij te maken.

In het eerste jaar worden 18 onderwerpen behandeld, met verschillende thema’s, een oplopende moeilijkheidsgraad en met verschillende afmetingen. Tijdens elk onderwerp wordt een nieuwe techniek behandeld. Het basisgedeelte van het eerste jaar bestaat uit 10 modules.

Je schildert op voorbewerkte panelen, voorzien van een krijt/lijmlaag met een bepaald absorbtie vermogen. Dit zorgt voor een goede hechting van de verf.

Het lespakket bestaat uit een compleet lesboek met aanwijzingen en illustraties, een paletmes, afscheurpalet, een flesje terpentijn, een flesje lijnolie, een pipetje en twee potloden. Het online lespakket bevat als extra de codes waarmee je kunt inloggen om de video’s op je computer of tablet te bekijken en een voucher voor gratis deelname aan een praktijkdag in Deventer.

Om goede resultaten te behalen heb je materiaal nodig van goede kwaliteit. De olieverf die we gebruiken is Norma van Smincke, deze heeft een goede pigmentverhouding en kleurechtheid. De startset voor het eerste jaar bestaat uit negen tubes olieverf van 35 ml. in de kleuren: Titaan wit, Cadmiumgeel, Cadmiumrood, Transparant okergeel, Transparant roodbruin, Kraplak rood, Indigoblauw, Ultramarijn donker, Van Dijckbruin.

De penselenset bestaat uit acht penselen, waarvan zes van marterhaar, een waaier van runderoorharen en een synthetisch penseel, in een handzame penselenmat.

Alle benodigde materialen zoals verf, penselen en panelen kun je desgewenst bij Art Partout bestellen, deze worden op de eerste lesdag uitgereikt. Bij de online lessen worden de bestelde materialen per post opgestuurd. Mocht je al verf hebben, dan kun je aangeven welke kleuren er ontbreken en welke je wilt aanschaffen.

Nee, dat is niet verplicht. Je kunt zelf verf aanschaffen, maar het is wel belangrijk dat deze van goede kwaliteit is. De merken Rembrandt, Mussini, Winsor&Newton, OudHolland en Schminke zijn zeer geschikt. Gebruik liever geen studiekwaliteit verf aangezien de pigment/vulmiddel verhouding hierbij niet optimaal is. Penselen zijn het belangrijkste gereedschap van de schilder. Het resultaat van je werk is sterk afhankelijk van het type en de kwaliteit van je penselen. We raden je aan om deze wel via de academie aan te schaffen.

Als je het eerste jaar van 18 modules hebt afgerond, heb je verschillende belangrijke technieken geleerd. De aangeleerde technieken kun je toepassen in het tweede jaar maar ook wanneer je een eigen onderwerp kiest. Je hebt dan de belangrijkste delen van het ambacht van het schilderen aangeleerd waarmee je mooie realistische schilderijen kunt maken. Er komen vast momenten dat het wat minder goed zal lukken, maar dan kun je altijd terugvallen op één van onze docenten. De doelstelling van Art Partout is om op een aangename en leerzame wijze de schilderkunst dichtbij jou te brengen.

Na afronding van een opleidingsjaar van de klassikale opleiding ontvang je een certificaat.

Aan cursisten die de opleiding online hebben gevolgd vragen we een foto per mail van de 18 voltooide onderwerpen, waarna het certificaat na beoordeling wordt opgestuurd.

Om er zeker van te zijn dat deze opleiding je bevalt, kun je eerst de online proefles volgen. Zo ervaar je aan de hand van de bijbehorende instructie hoe de opleiding is opgebouwd en hoe de lessen worden aangeboden.

Je kunt van de online opleiding overstappen naar de klassikale opleiding aan één van onze vestigingen. En vice versa. Dat kan op het moment dat je de basisopleiding hebt afgerond en je het vervolg klassikaal wilt volgen. Of na afronding van het eerste jaar online, kun je overstappen naar het tweede jaar klassikaal. Er zijn twee instapmogelijkheden; in maart en september wanneer de klassikale lessen weer van start gaan. Er is echter wel een prijsverschil, de klassikale opleiding is duurder dan de online opleiding,

Over de opleiding in klassikale vorm

Het voordeel van de klassikale lessen is dat je in een groep zit met medecursisten. Je kunt de werken van je medecursisten zien en er samen over praten. Daarnaast kun je persoonlijk vragen stellen aan je docent en hij of zij kan je iets voordoen als het nodig is.

De dagdelen zijn in de ochtend van 9:30-12:00 uur, in de middag van 13:00-15:30 uur en in de avond van 18:30-21:00 uur.

De lessen worden gegeven in Deventer en in de dependances in Emmen en Utrecht. De academie beschikt inclusief de dependances over acht ruime en lichte leslokalen.

Ja, in het eerste jaar krijg je ook de video’s van je docent over de onderwerpen die op dat moment worden behandeld.

Over de online opleiding

Het voordeel van het volgen van online lessen is dat je op je eigen tempo, wanneer jou dat uitkomt, de lessen kunt volgen. Je hoeft niet te reizen en bespaart hierdoor tijd en geld.

Daarnaast zijn de kosten van de online opleiding  aanzienlijk lager. De lesstof wordt net zo goed uitgelegd als wanneer je de lessen klassikaal zou volgen en je kunt ook online feedback vragen aan een docent.

De online opleiding kost minder dan de helft van de klassikale opleiding, omdat er veel minder overheadkosten zijn, bijvoorbeeld voor docent en accommodaties.

Nee, er is geen verschil. De onderwerpen en de lesstof van de klassikale en online opleiding zijn identiek. Bij de klassikale lessen zit je in een klas met meerdere cursisten en een docent. In de online opleiding is de docent vervangen door beschrijvende video’s. Het voordeel is dat je de video zo vaak als je wilt kunt terugspoelen. De video’s laten heel gedetailleerd, stap-voor-stap en met commentaar, zien hoe je te werk moet gaan. Het cursusboek biedt ondersteuning met tekst en illustraties.

Als je je inschrijft voor de online opleiding, krijg je per post het lesboek, diverse materialen, en de lesvideo’s. Ook ontvang je alle benodigde materialen, zoals; panelen, verf en penselen wanneer je die besteld hebt. Verder ontvang je in de bijgeleverde informatie de links naar de video’s.

Je kunt zeker leren schilderen met de video instructies. De aanwijzingen zijn zeer duidelijk en er wordt stap voor stap in beeld gebracht hoe je te werk moet gaan. Naast de video instructie vind je uitgebreide aanwijzingen in het cursusboek. Hierin worden de technieken in tekst en beeld uiteengezet. Ook kun je gebruik maken van één of meerdere praktijkdagen in Deventer. Je bent gelieerd aan een docent die je steeds online kunt raadplegen voor feedback. Via ons ‘learning managementsysteem’ (LMS) kunnen we het leerproces van jou als cursist volgen en zo nodig bijsturen.

Je bent als online cursist een volwaardig leerling van de academie. Je krijgt maandelijks een nieuwsbrief waarin je bijvoorbeeld wordt geïnformeerd over onze facultatieve activiteiten. Deze activiteiten bestaan uit diverse korte cursussen, demonstraties, lezingen, open-atelierdagen en excursies, waarvan de meeste gratis toegankelijk zijn voor al onze cursisten.

De praktijkdag is bestemd voor de online versie van de opleiding. Je kunt een hele dag naar Deventer komen van 10:00 tot 15:00 uur. Je kunt het werk waarmee je bezig bent meenemen of aan een nieuwe oefening beginnen. Er is een docent die je van alles kunt

vragen en als je wilt worden technieken voorgedaan. De bijgevoegde voucher in je lespakket geeft toegang tot één praktijkdag. Je kunt eventueel extra praktijkdagen bijkopen voor € 75,-. Het rooster voor de praktijkdagen staat op onze website, je kunt je per mail aanmelden.

Bij de online basisopleiding is 1 praktijkdag inbegrepen. Voor het bijwonen van extra praktijkdagen betaal je € 75,- per keer. Dit is inclusief koffie of thee en soep tussen de middag.

Je kunt de video’s onbeperkt bekijken, zo vaak als nodig is. Onder normale omstandigheden ben je tussen de 7 en 10 maanden met de 18 onderwerpen van het eerste jaar bezig.

Jazeker! Mocht je even niet weten hoe je verder kunt, maak dan een foto van je werk en mail deze naar: feedback@artpartout.nl. Je krijgt dan direct praktische aanwijzingen zodat je weer verder kunt.Deze service is bij de online opleiding inbegrepen.

De 18 modules maken deel uit van de driejarige opleiding Realistisch fijnschilderen. In het eerste jaar leer je alle belangrijke technieken en je maakt 18 leuke schilderijen van verschillende formaten. Het eerste jaar is een afgerond geheel en je kunt dan zelfstandig mooie werken maken met je opgedane kennis en ervaring. Wil je je verder ontwikkelen dan kun je ervoor kiezen om je in te schrijven voor het tweede leerjaar. De onderwerpen worden complexer en groter van formaat. Je leert bijvoorbeeld om eigen composities te maken. In het tweede jaar van de online opleiding zijn twee hele dagen als praktijkdagen inbegrepen.

Het derde jaar is een themajaar waarin je grotere werken maakt, met name op doek. Portretschilderen is een van de vele onderwerpen die voorbijkomen. Er zijn in het derde jaar vier praktijkdagen inbegrepen.

Je bent als online cursist een volwaardig leerling van de academie. Je krijgt maandelijks een nieuwsbrief waarin je bijvoorbeeld wordt geïnformeerd over onze facultatieve activiteiten. Deze activiteiten bestaan uit diverse korte cursussen, demonstraties, lezingen, open-atelierdagen en excursies, waarvan de meeste gratis toegankelijk zijn voor al onze cursisten.

Over lesgeld & materiaalkosten

De prijs voor de online basisopleiding van 10 modules is € 342,-.
Je kunt ook kiezen voor betaling in 10 termijnen á € 35,20. (+ €10,- administratiekosten) 

De klassikale basisopleiding, eveneens 10 modules te volgen in 18 dagdelen van 2.5 uur of 6 hele dagen, kost € 580,50,-.

Je kunt ook kiezen om te betalen in 12 termijnen van € 49,20 (+ €10,-  administratiekosten).

De prijs van de 8 vervolgmodules op de online basisopleiding bedraagt € 170,50.
Je kunt ook kiezen voor een betaling in 10 termijnen á € 18,05 (+ €10,-  administratiekosten).

De vervolglessen op de klassikale basisopleiding bestaan eveneens uit 8 modules die te volgen zijn over 10 dagdelen of 4 hele dagen. De kosten bedragen € 467,50.
Of je kiest voor het betalen in 12 termijnen van €47,75 (+ €10,-  administratiekosten).

De gehele eerstejaars online opleiding van 18 modules kost € 512,50.

Of je kiest voor betaling in 12 termijnen van € 43,50 (+ €10,- administratiekosten).

De gehele eerstejaars klassikale opleiding van 18 modules, verdeeld over 30 dagdelen of 10 hele dagen, bedraagt € 1048,-.
Of je kunt in 12 termijnen van € 88,15 betalen (+ €10,-  administratiekosten).

De benodigde schildermaterialen voor het eerste jaar zijn: panelen, olieverf, en penselen.

De volledige sets kosten € 320,45.

  • 9 tubes olieverf: € 85,40. Mocht je zelf al verf hebben dan kun je natuurlijk ook alleen de ontbrekende tubes aanschaffen.
  • 8 penselen met bijbehorende penselenmat: € 113,95.
  • 16 panelen op maat: € 121,10.

    Je kunt deze materialen bij Art Partout bestellen. Ook kun je de materialen en tubes olieverf apart bestellen.

Mocht je andere vragen hebben of meer informatie wensen, dan horen we het uiteraard graag.
Je kunt ons bereiken via: info@artpartout.nl of via telefoonnummer: 085 130 27 57.